Els alumnes de l’Escola Bellapart fan “màgia” a Grandalla

Aquest contingut també està disponible en: Español

La setmana del 3 al 9 d’abril la seu de Grandalla va comptar amb una visita molt especial: els nens i les nenes del Taller d’Art del Centre d’Educació Especial Francesc Bellapart, ubicat a Sabadell i que acull alumnes amb necessitats educatives especials derivades de discapacitats psíquiques, físiques i sensorials dels 3 als 21 anys.

L’alumnat de l’esmentat Taller d’Art va visitar Grandalla com a part de l’aprenentatge que estan fent aquests mesos sobre el modernisme, moviment del qual la Casa Buxó, seu de la nostra entitat, n’és un bon representant. A continuació us deixem tots els detalls sobre aquest meravellós moviment i sobre què van fer els alumnes. Seguiu llegint!

Primer de tot… Què és el Modernisme?

El modernisme va ser un moviment internacional originat a Europa a finals del segle XIX a conseqüència de la Segona Revolució Industrial i va portar importants canvis en la renovació tecnològica, la vida social, enfortiment del poder i la influència de la nova burgesia. Els criteris essencialment eren estètics: la renovació de les arts i la inspiració constant en la naturalesa.

A Catalunya es va estendre en tots els àmbits culturals i va acabar sent un dels territoris amb mes càrrega intel·lectual i política. L’origen se situa en l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, època del moviment cultural de la Renaixença i  la recerca de la identitat catalana. El modernisme va contribuir a la revitalització dels oficis artesans, al desenvolupament del camp del disseny i al deteriorament de les antigues arts.

La Casa Battló a Barcelona, una de les representacions més significatives del modernisme a la capital.

A Sabadell el modernisme es va desenvolupar en un moment de gran expansió econòmica i els edificis construïts son per encàrrec de la burgesia local. Entre ells destaquen diferents tipus de construccions com cases, escoles, despatxos, obra pública, comerços, hotels, detalls com la ceràmica o trencadís, reixes, vitralls… i… entre tots aquests… hi trobem la Caxa Buxó.

Quins elements modernistes té la Casa Buxó?

L’actual seu de Grandalla va ser construïda a mitjan segle XIX amb ús residencial i va ser ampliada i reformada el 1913 per Josep Renom i Costa.

Del modernisme s’hi pot emfatitzar la torre que es troba al pati, amb una teulada de rajola verda i groga; també els balcons superiors i la façana corba que dóna al pati. Que l’art modernista arribava a petits detalls s’evidencia en les xemeneies, amb un esvelt disseny i formes capricioses, xocant amb la seva funcionalitat.

La Casa Buxó, actual seu de Grandalla
La Casa Buxó, actual seu de Grandalla
La teulada de la torre del pati, amb rajola verda i groga

Si us interessa llegir més sobre la petjada del modernisme a Sabadell feu clic  aquí.

Quines activitats van fer els alumnes de l’Escola Bellapart?

Durant la visita a la Casa, els i les alumnes van fer diverses activitats molt divertides que les mestres els havien preparat. Una d’elles, per exemple, va consistir en observar diferents fotografies de diferents elements concrets de la casa que les mestres havien fet prèviament i buscar pels diferents racons de la casa fins a localitzar la ubicació exacta d’aquests elements.

Un altre de les activitats, molt aclamada, va ser la realització de calcs en relleu amb els vidres de les portes, que tenen gravats la figura d’un àngel de Cupido. Una activitat en la què els alumnes van fer vertadera “màgia” a la nostra entitat. Els alumnes hi posaven un paper a sobre i, amb un color posat de forma horitzontal a sobre l’anàven desplaçant amunt i avall fins a aconseguir el calc exacte de la figura. Abans, però, calia dir les paraules màgiques: “Abra cadabra pota de cabra”. Els van quedar molt macos! A continuació us mostrem les imatges del vidre que van calcar, així com de la tècnica utilitzada.

 Aquest va ser el vidre que van calcar els i les alumnes
Amb aquesta tècnica van calcar els nens i nenes

Volem aprofitar l’avinentesa per donar les gràcies al Centre Francesc Bellapart per comptar amb nosaltres per aquesta activitat i també per la bonica planta que ens van regalar l’últim dia com a agraïment i que ja llueix a la oficina. Moltes gràcies per tot!

 

 

 

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Translate »